IGRA PRESTOLA: IDEALIZAM U DOBA LOŠIH VREMENA

1

Epizoda počinje sahranom Ser Baristana Selmija čija je smrt izazvala bijes kraljice u čijoj službi je uludo poginuo. Bijes je ujedno i jedina emocija koju Deneris razumije i koju u krajnjoj liniji od druge sezone uveliko i govori. Deneris Targarijen, nekada snažna, hrabra žena, puna potencijala, sada potpuno svjesno osvetu sveti osvetom kako bi smirila sopstveno nezadovoljstvo i nekontrolisani bijes koji u njoj raste, tako produbljujući patnju i stradanje naroda koji štiti. Iz epizode u epizodu, iz scene u scenu, sve više i više, ovaj nekada davno simpatični lik vrijedan ulaganja, sada na sebe preuzima karakteristike svog pokojnog oca, Erisa Targerijena, znanog kao Ludi Kralj. Da li je ovdje ipak riječ o klasičnom prikazu razvoja lika od žrtve do negativca, uslovljenog kontekstom, nisam sigurna mada moram priznati da me njena priča te njen karakter u velikoj mjeri podsjećaju na priče dobro znanih negativaca koje volimo, iako vrlo rijetko za njih navijamo. Ako pogledamo likove koji su imali sličan karakter kao Deneris, u smislu impulsivnosti i neutaživog bijesa, sličnu tragičnu priču, prema kojoj su ostali siročad u ranoj dobi i to najčešće usljed neke strašne nepravde, a koji su pritom, zahvaljujući određenom daru ili nekontrolisanoj moći koju posjeduju a kakvu svijet nije vidio, ostali, u manjoj ili većoj mjeri, potpuno sami na ovom svijetu, postaće vam jasno da ovo što govorim zapravo itekako ima smisla. Naravno, ovdje u prvom redu mislim na Darta Vejdera, odnosno Anakina Skajvokera, Magneta, Harvija Denta, Džin Grej itd. Svi ovi likovi u sebi objedinjuju sve gore navedene elemente. Svi oni su počeli svoj put kao heroji puni potencijala, stvoreni za velike stvari, međutim, zajedničko za sve njih je nekolicina mana koje su usljed lošeg spleta okolnosti uspjele da prevagnu i tako prevladaju nad svim njihovim nebrojenim vrlinama. Mane o kojima govorim su prije svega nesigurnost (u samog sebe i svoju poziciju u svijetu pa samim tim i ulogu u istom), arogancija (proizašla iz gotovo neograničene moći koju su naglo stekli ili koju posjeduju), ogorčenost (na prošlost i loša iskustva koja su ih zadesila), sebičnost (emitovana kroz prenaglašenu preokupaciju samim sobom pod lažnim izgovorom brige za drugog) te slabost (ispoljena kroz nemogućnost orijentacije u novonastalom kontekstu). Usljed svih ovih parametara, likovi sa potencijalom za djela velikog herojstva, nemilice odlaze u neku drugu krajnost postajući tako antiherojima.

2

Deneris Targerijen je školski primjer takvog lika. Možda je još uvijek rano govoriti o tome na ovakav način ali koliko sam ja uspjela iščitati između redova (što iz knjige što iz serije koja se trudi opravdati svaki njen loš i nezreo potez) to je upravo put kojim Deneris grabi naprijed. S druge strane, ovdje je ipak riječ o “Igri Prestola” u kojoj je krvno nasljeđe od velikog značaja.

3
A kada je Deneris Targerijen u pitanju, govorimo o krvi stare Valirije, odnosno, krvi pastira koji su uz pomoć magijskih rituala uspjeli za sebe vezati zmajeve kojima će pokoriti i uništiti velike drevne civilizacije i kulture, bez obzira na cijenu, pa između ostalog i moj voljeni Sjever, pretvarajući tako porodicu Stark u svoje vazale, onog trenutka kada je Toren Stark, posljednji Kralj Zime, u naporima da spasi svoj narod od sigurne smrti i istrebljena, kleknuo pred Egona Targerijena, Osvajača iz Valirije.

USUD TIRIONA I DŽORE U VALIRIJI

Riječ Valirija odnosi se na nekoliko stvari. U prvom redu, ona se odnosi na civilizaciju pastira, Valirijanaca, koji su nastanjivali južno poluostrvo Valirije, oblasti koja je sve do događaja poznatog pod nazivom “Usud Valirije” obuhvatala veliki dio Esosa. U pitanju je kataklizma koja je u potpunosti uništila nekadašnji dom porodice Targerijen, ostvaljajući za sobom Zadimljeno more i razorenu zemlju koja se i dan danas smatra ukletom, prema vjerovanju većine. Vremenska odrednica nije precizna ali smatra se da je do kataklizme došlo stotinu godina prije Egonovog osvajanja Vesterosa. Šta je uzrok kataklizmi koja je dovela do uništenju Valirije, jednog od najdominantnijih carstava u ovom dijelu svijeta, još uvijek nije poznato. Ono što jeste poznato je predanje koje se prenosi s koljeno na koljeno a koje se tiče upravo naroda koji je ovu oblast tada nastanjivao. Naime, kako priča ide, jednog običnog dana prije 5000 godina, miroljubivi pastiri Valirije, sasvim slučajno pronalaze stanište zmajeva na polju Četrnaest vatri, lancu vulkana u Valiriji.

4 Usud Valirije

Nedugo nakon, uz pomoć magije, Valirijancima nekako polazi za rukom da pripitome ove zmajeve, pretvarajući ih, dresurom, u svoje oružje za masovno uništenje. Sa novostečenom moći, nekadašnji miroljubivi pastiri i čobani dobijaju na samopouzdanju postepeno se pretvarajući u osvajače te samim tim i prijetnju svojim mnogobrojnim susjedima, od kojih je najznačajnije bilo staro Giskarsko carstvo, najstarija država na svijetu, osnovana u praskozorje vremena. Prestonica Giskarskog carstva, koje je bilo smješteno sjeverno od Zaliva Jada i Ljetnjeg mora, bio je grad Gis a njegov simbol harpija sa torzom žene, krilima slijepog miša, nogama orla i repom škorpije. Kako priča kaže, po otkrivanju zmajeva uslijedila je nezadrživa ekspanzija Valirije. U pet ratova, koliko je vođeno, Giskarsko carstvo, nadmoćnije i u bogatstvu, tradiciji, znanju i u disciplinovanoj vojsci, usljed postojanja dresiranih zmajeva, nije uspjelo niti da zaustavi širenje Valirije, niti da se od nje odbrani. Ono je konačno poraženo kada su armije pastira predvođene zmajevima napale njen glavni grad. Zidine Gisa su porušene, njegova zdanja i ulice pretovrene u prah i pepeo iz kojeg su se nekoliko stotina godina kasnije podigli gradovi Robovlasničkog zaljeva, Astapor, Junkai i Mirin. Njihova kultura, arhitektura i tradicija su tako razvijene na temeljima i tekovinama Giskarskog carstva, čiju su harpiju zadržali kao svoj simbol što smo mogli vidjeti i u jednoj od prethodnih epizoda. Ako se sjećate, u pitanju je statua koju je Deneris Targerijen, potomak nekadašnjih Valirijanaca, u znak uspješne okupacije Mirina srušila sa vrha piramide u kojoj sada živi. Dakle, istorija se ponavlja i kontekst (koji serija ne pruža) jeste bitan.

Pored osvajačkih pretenzija, Valirijanci su takođe bili zainteresovani i za urbanizam, arhitekturu, industriju, nauku, discipline koje su pod njihovim pažljivim vođstvom cvjetale vijekovima. Svima je poznato da je valirijski čelik i danas najčvršći, a ujedno i najlakši metal. Džon Snou ima Dugu kandžu dok je mač Neda Stark Led pretvoren u dva manja, jedan u vlasništvu Brijene od Tarta a drugi u vlasništvu kralja Tomena, da nabrojim samo neke. Ovi mačevi su, pored obsidijana ili zmajestakla, takođe poznati i po svojoj magijskoj sposobnosti uništavanja ledenih bića iz Zemlje vječnog leda, poznatijih pod nazivom Bijeli šetači (eng. White Walkers). Mnogi tvrde da je upravo ta manipulacija magijom došla glave Valiriji. U neobjašnjenim okolnostima, carstvo je propalo, vulkani su spalili prostranstva, od kojeg je ostalo samo ukleto mjesto od kog zaziru i najhrabriji putnici. Zajedno sa Valirijom, umrli su skoro svi zmajevi. Osim Baleriona, jednog od pet koji je preživio put preko Esosa, i nekolicine Targarijena koji su uspjeli da se spasu usuda te da se smjeste na ostrvo Zmajkamen u Uskom moru odakle će se uputili ka Vesterosu kojeg će, uz pomoć Baleriona i dva nova zmaja (Vegar i Merakses), uspjeti pokoriti i pretvoriti u svoje novo kraljevstvo. Ostaci Valirije i dan danas leže onako kako su ih i ostavili, u pepelu, ali ne potpuno ruinirani. Rijetko ko se usudi da tamo krene, a oni koji se odvaže, najčešće se ne vrate.

Screen Shot 2015-05-12 at 10.36.23 AM

To je mjesto u kojem se družimo sa Tirionom i Džorom u današnjoj epizodi. Ako pogledate mapu Esosa biće vam jasno da najbliži put vodom od Volantisa (grada u kojem je Džora kidnapovao Tiriona) do Mirina vodi kroz prste Valirije i Zadimljeno more. Ići kopnom je nešto sigurniji ali znatno sporiji put mada to i dalje ne objašnjava zašto se Džora odlučio na ovo putešestvije s obzirom na sve priče, znane i neznane, koje kruže ne samo ovim predjelima nego i duž cijelog Vesterosa. Možda je baš to i razlog jer se ovdje radi o dvojici muškaraca iz Vesterosa, čije porijeklo ujedno postaje i jedina zajednička tačka ovih muškaraca koji više nemaju šta da izgube osim svoje znatiželje.

6 Usud Valirije

Ploveći Zadmiljenim morem Džora i Tirion konačno progovaraju, recitujući nam kratku istoriju Valirije, u trenutku kada se na nebu pojavljuje odbjegli Drogon, leteći visoko iznad njih u svoj svojoj veličanstvenosti. Baš kao u prošloj epizodi i ovdje isti pojam – najveći zmaj Deneris Targerijen – za dva različita lika predstavlja potpuno različitu stvar. Za Džoru, Drogon je sjećanje na Deneris, i sve što ono nosi sa sobom, njegovu ljubav, njeno uzdizanje iz pepela, njegovu odanost, njegovu izdaju i njenu želju da ga se u naletu bijesa riješi. Za Džoru, Drogon predstavlja svojevrsnu računicu vremena koje je proveo u izgnanstvu jer posljednji put kada ga je vidio Drogon je bio upola manji u svojoj veličini. U Esosu, vrijeme zaista leti.

7 Usud Valirije

S druge strane, za Tiriona, Drogon predstavlja nešto sasvim drugo. Prije svega, u pitanju je prvi zmaj kojeg je Tirion vidio uživo, biće za koje se smatralo da je izumrlo nekoliko stotina godina prije Tirionovog rođenja.

5 Usud Valirije

Vidjeti svoju dječačku maštariju uživo za Tiriona je, pretpostavljam, jedan od najvažnijih trenutaka u životu. Međutim, kako su pisci serije odlučili da spoje Volantis i Valiriju (kao da spajanje više likova u jednog već nije bilo dovoljno) Tirionov trenutak strahopoštovanja bio je kratkog vijeka. Sa okolnih stijena u vodu su počeli da uskaču Kameni ljudi ostavljeni ovdje (sada Valiriji a ne Volantisu kao što knjiga kaže) da umru od gladi. U pitanju je bolest okamenavanja (eng. Grayscale) koja se može u određenoj mjeri zaliječiti ali nikako izliječiti (što smo vidjeli na primjeru princeze Širin, Stanisove kćerke) a koja se prenosi dodirom. U borbi sa Kamenim ljudima, Tirion i Džora, iako ostaju živi, bivaju skrenuti s vodenog puta na kopno koje će ih najvrerovatnije odvesti direktno u ruke lokalnih robovlasnika u nekoj od narednih epizoda. Da li će i koliko će Džora, koji je sada spojen sa likom Džona Koningtona, čuvara princa Egona Targarijena, sina Rejgar Targerijena koji samim tim ima veće pravo na presto od Deneris, poživjeti ostaje da se vidi.

9 Ko je Dzon Konington

Kažem da je Džora spojen sa Koningtonom upravo zato što u posljednjem kadru saznajemo da je jedan od Kamenih ljudi ipak uspio dodirnuti Džoru (koji se u knjizi nikada ne sretne sa njima), prenoseći mu tako ovu strašnu bolest, od koje Džon Konington, usljed spašavanja Tirionovog života, već neko vrijeme lagano umire.

KO JE DŽON KONINGTON?

Izbacila sam ovo ime potpuno svjesna da vam otkrivam jedan od najvećih preokreta “Pjesme leda i vatre”. Nisam to uradila zato što želim da vam pokvarim iznenađenje nego zato što sa sigurnošću znam da se Džon Konington, zaštitnik princa Egona Targerijena, neće pojaviti u seriji. Da, dobro ste pročitali, Egon Targerijen je živ.

Za one koji ne znaju ili se ne sjećaju o kome je riječ slijedi mali podsjetnik. Egon Targerijen bio je jedini sin Regara Targerijena (starijeg brata Deneris Targerijen) i Elije Martel (starije sestre Oberina Martela). Za vrijeme opsade Kraljeve Luke, Gregor Klegejn “Planina” ubio je i Egona Targerijena, njegovu sestru te majku na najsvirepiji način moguć, a prema naređenju Tajvina Lanistera. Osveta za smrt Elije Martel i njene djece je razlog zašto Oberin Martel, između ostalog, i dolazi u Kraljevu Luku te prihvata da bude Tirionov šampion na suđenju. “You raped her. You murdered her. You killed her children. Say her name! Say it! Who gave you the order?! Say it!” uzvikivao je Oberin u prošloj sezoni, neposredno pred svoju smrt. Međutim, kako se ispostavlja, Gregor Klegejn ipak nije ubio oboje Elijine djece. Džon Konington, najbolji prijatelj Regara Targerijena, je uz pomoć Verisa, nekako uspio izvući dječaka iz prestonice neposredno pred krvavu bitku za grad. Zajedno sa dječakom Konington je došao do Esosa i tu mu se gubi svaki trag. Godinama poslije njihov put se ukršta sa Tirionom koji igrom slučaja dospijeva na isti brod kojim i oni putuju. Taj brod, baš kao i Džorin, biva napadnut od strane Kamenih ljudi ali u Volantisu. Tirion pada preko palube a život mu spašava Džon Konington koji tako zadobija povrede pa samim tim i bolest od koje sada lagano umire.

8 Ko je Dzon Konington
Egon Targerijen, kao sin Regara Targerijena, tako ima veće pravo na presto od Deneris, njegove tetke. Prema knjizi, Egon je već u Vesterosu, gdje, uz pomoć porodice Martel, Dorna i Verisa (što je i razlog zašto je Veris zagovarao Robertovu odluku da ubije Deneris u prvoj sezoni) polako, ali sigurno napreduje ka tronu. Međutim, tvorci serije su odlučili da ovu priču u potpunosti izbace iz serije što nas može navesti na samo dva zaključka: Egon nije bitan za razvoj priče ili Egon nije onaj za kojeg se predstavlja. Bilo kako bilo, jedno je sigurno…Džora će sasvim sigurno u skoroj budućnosti umrijeti bez obzira što se u knjizi njegov put nikad nije ukrstio sa putevima Kamenih ljudi.

NIJE LAKO UBITI DJEČAKA

Prateći savjet koji mu je Davos dao prije dvije epizode Džon Snou odlučuje da zaštiti sve ljude Vesterosa pa čak i Slobodne narode na šok i negodovanje većine prisutnih. Da li to znači da će ga idealizam kojem uporno teži koštati i one druge, njemu naklonjene, polovine ostaje da se vidi. Naravno, samo pod uslovom da Džon preživi Hardhom u koji naravno u knjizi ni ne ode s obzirom da je njemu, kao Zapovjedniku Noćne straže, mjesto u Crnom zamku, među njegovim ljudima, koje treba zaštititi od nadolazeće prijetnje, a ne na čelu misije spasavanja neprijatelja.

Screen Shot 2015-05-11 at 6.14.04 PM

Kako mislim da sam u današnjoj recenziji već dovoljno pisala o istoriji Vesterosa i Esosa, kojom se serija ne bavi previše, ostaviću Hardhom za sljedeći put. A do tada, obratite pažnju na Olija, još jednog fabrikovanog lika koji u knjizi ne postoji. Bićete mi zahvalni kasnije.

VEČERA IGRAČA

Ne znam za vas ali što se mene tiče Boltoni slobodno mogu ponijeti titulu najbizarnijih i najneprijatnijih domaćina Sjevera. Zar večera kojoj smo prisustvovali nije bila upravo to – neprijatna i bizarna? Zaista, koliko neprijatnosti u par minuta jedan gledalac, odnosno, gost može podnijeti?

11 Vecera igraca

Sansa Stark čini mi se može mnogo. Istrpiti ne samo Remzija (psihopatu za kojeg mora da se uda), nego i Rusa (koji je ubio njenog brata i njenu majku za vrijeme Krvavog vjenčanja), i Teona (za kojeg vjeruje da je ubio druga dva brata za vrijeme prvog osvajanja Vinterfela) pa i Voldu Frej (koja njen dom sada naziva stranim mjestom) na jednom prostoru u isto vrijeme, a pri tom otvoreno pokazati svoj stav i netrpeljivost prema svima redom, nije nimalo lak zadatak. Sansa Stark, lik kojem se odavno divim, od juče ima ne samo jedan duboki naklon nego i moju punu pažnju.

10 Vecera igraca

S druge strane, moram priznati, Rus Bolton, “Gospodar Sjevera i Vinterfela”, postaje odlična zamjena za neprikosnoveno brutalnog Tajvina Lanistera, kojeg sam, bez obzira što se radi o suštinski lošem čovjeku, uvijek sa zadovoljstvom pratila na malim ekranima. Mislim da se zaluge moraju pripisati Čarlsu Densu, jednom od najboljih glumaca koje je “Igra Prestola” imala u svom arsenalu. S ovom epizodom postalo je jasno da ga Majkl Mekelhaton prati u stopu. Rusove metode, prilikom vaspitanja i kontrolisanja Remzija Boltona, su sasvim sigurno bile najinteresantniji dijelovi današnje epizode. Taktika njegove demonstracije moći nad Remzijem, kroz objelodanjivanje da Volda Frej po svemu sudeći nosi sina, što direktno ugorožava Remzijevu poziciju nasljednika, je bila maestralno prikazana. Ne samo zato što je Rus uspio da u nekoliko kratkih poteza ućutka Remzija i stavi ga na njegovo mjesto nego zato što je Rus pokazao ko i na koji način vuče konce. Tajvin Lanister bi bio ponosan.

Bonus:

-Stanis Barateon je bio zvijezda večeri.

-Tormund konačno postaje dio priče. HAR!

-Dinamika između Davosa i Širin.

-Džon odlazi u Hardhom što će ga koštati. Prilično.

-Sansa Stark nije sama. I ovdje ne mislim samo na Brijenu ili Teona. Sansa nije sama jer je cijeli Sjever uz nju, spreman i voljan. Ne znam za vas ali ovo lagano postaje moja omiljena priča ove sezone. Sa Stanisom na putu ka Vinterefelu, finale pete sezone zvuči obećavajuće.

-Njen osmjeh kad sazna da Rus Bolton očekuje još jednog sina je neprocjenjiv.

-Iako vam ovo neće značiti ništa, činjenicu da je Melisandra napustila Crni zamak i odjahala sa Stanisom ocijenila bih kao najbolji trenutak ove epizode. Zašto? Otkriću vam u svojoj posljednjoj recenziji ove sezone.

-Deneris Targerijen koja vrlo dobro zna šta brak pod prisilom znači je u ovoj epizodi uradila istu tu stvar, ako ne i goru od one koja je u prvoj sezoni urađena njoj. Obavijestiti čovjeka – čijeg ste oca razapeli živog na krst, čiji ste grad zapalili i doveli do propasti, čijeg ste prijatelja dan prije zapalili živog bez da trepnete i kojem ste na kraju kraju krajeva prijetili smrću – da nema drugog izbora nego da vas oženi je ravno metodama dobrog starog Džofrija. Kakav preokret. Kakva okrutnost. Kakav sadizam. Iako nikad nisam suosjećala sa Hizdarom, sada moram jer prosto nemam izbora. Natjerati čovjeka koji je samo par trenutaka prije molio za svoj bijedni život koji ste vi dobrim dijelom uništili je jedan novi nivo ludila i potpuni gubitak logike (u svakom pogledu) koji čak ni Kristofer Nolan ne bi bio u stanju uspostaviti. Bravo za pisce serije! Bravo! * sarkazam *

12 Bonus

Najbolji citat:

Volda: “This must be difficult for you, being in a strange place.”

Sansa: “This isn’t a strange place. This is my home. It is the people who are stange.”

Ocjena: 8/10

Tekst napisala: Monika Ponjavić

Advertisements

3 responses to “IGRA PRESTOLA: IDEALIZAM U DOBA LOŠIH VREMENA

 1. Kojom logikom ce Dzon voditi WW u borbi protiv Deneris? 🙂 Ako mozes okaci ovdje link da procitam to, ne da mi se sad traziti po blogu. Ona jeste malo skrenula sa puta, ali daleko od toga da ce postati kao ludi kralj. Posto vidim da si citala knjige, meni je logicnije da ona nekako privoli Dotrake sa njenu stranu (kraj pete, ona scena kad Drogon sa njom sleti pred njih), pa da konacnooooooo dodje na Westeros, iako bi sa njima to definitivno bio “overkill”, mogla bi i ovako osvojiti Westeros, ako uspije dresirati zmajeve nekako. Tu ce mozda pomoci onaj rog sto ga imaju Grejdzoji, ona ga jedina moze koristiti, posto je imuna na vatru. A i Dzon je Targarjen (moja teorija), tako da cisto sumnjam da ce njih dvoje biti u borbi jedno protiv drugog, prije ce biti na istoj strani. A i po meni je upitno da li je ono Aegon stvarno, ipak je Varis u to imao umjestane prste, a sa njim nikad nista nije sigurno. To je mozda i razlog sto su ga skroz izbacili iz serije.

  Like

  • Logikom po kojoj je porodica Stark vezana uz White Walkere (po istoj analogiji kao Targarijeni sa zmajevima). U pitanju je “blood magic”. Prema mojoj toeriji Bran The Builder je bio prvi koji je uspio putem krvi i magije vezati ih za sebe te tako prenijeti taj gen na ostatak porodice koju je nazvao Stark i dao im moto Winter is Coming sto zapravo znaci Starks (Kings of Winter) are coming. Poslacu ti dva linka. Ako sad uzmes Jona (Ice) i Daenerys (Fire) i napravis komparativnu analizu shvatices da su oni, iako jako slicni, zapravo vodjeni potpuno razlicitim stvarima i idejama…a za to je zasluzan odgoj i pripadnost razlicitim stvarima bez bzira sto je Jon mozda Targaryen. Ja sam ubijedjena da su Starks zapravo White Walkers. Odnosno, da samo Starks mogu postati White Walkers. Zato Craster (koji je dijelom Stark) i daje svoje sinove koji, kao sto smo vidjeli u epizodi Oathkeeper (jako simbolican naziv), postaju WW. Pretvara ih Night King koji je takodje Stark. Cinjenica da je Melisandra otisla sa Stanisom mi daje nadu da ce se sa Jonom ipak desiti ono sto sam i pretpostavljala, da ce on, opet prateci analogiju Daenerys Targaryen, ili prosto prezivjeti kao covjek (koji sada ima moc da bude warg, da bude vjernik u magiju ili da ima moc nad WW koji ce u njemu vidjeti svog vodju kao sto neki njegovi snovi izmedju redova govore) ili se probuditi kao WW. Mislim da je on morao “umrijeti” kako bi se novi Jon mogao roditi. A sto se nje tice, sigurna sam da ce privoliti Dotrakije u prvom redu zato sto oni prate moc…a sta je mocnije od zmaja? Ali isto tako mislim da ce ona potpuno izgubiti kompas do tog momenta kad dodje do Vesterosa…I da, ona nje imuna na vatru…ona je samo otpornija na nju. Pisac je to objasnjavao u vise navrata…Kako je zapravo onaj momenat u piru kad su se zmajevi rodili bio samo jedan momenat koji se vise ne moze ponoviti u smislu da ako bi sad ponovo usla u vatru, sasvim sigurno bi umrla. A sto se tice roga pa koliko ja znam, osoba koja ga iskoristi umre. Tako da ne vjerujem da ce ona to uraditi a i nisam sigurna koliko je taj rog sad bitan s obzirom da ga nikako nisu spomenuli u seriji. Ne znam. Uglavnom, saljem ti linkove 🙂

   Like

 2. Auf brate (sestro 😀 ), ti bas zakomplikova, cisto sumnjam da Martin ima sve to na umu. Ipak mislim da je to dosta jednostavnije, da je on stvarno mogao njih kontrolisati, ne bi bilo potrebe za zidom koji je bas on napravio, zar ne? Samo bi se blood magic prenosio sa koljena na koljeno medju Starkovim. Onda za Crastera (to da je on Starks je samo nagadjanje, posto mu je otac neko iz nocne straze, a i dosta ljudi na sjeveru ima krvne veze sa Starkovim, tako da i to nije nesto pretjerano bitno), on je musku djecu davao samo zato da bude siguran i da nema “konkurencije”. Jel kad bi ta djeca porasla mogli bi ga i ubiti zbog toga sto radi, ovako se nema cega bojati. A razlog sto ih daje, a ne ubija je isto jednostavan, dok god daje djecu, WW ga nece napasti, svima dobro. Ja koliko se sjecam u knjizi je Melisandra ostala na zidu, tako da mi sad nikako nije jasan ovaj potez Martina (ako se njega tu i sta pita u seriji). Ma da, isto mislimo za Dotrakije, ali nikako ne vjerujem da ce ona odjednom poluditi i poceti ubijati sve. To je ubila onog, je cista osveta za Selmija, dok Ludi Kralj se nije svetio, nego je jednostavno poludio i poceo ubijati sve bez ikakvog razloga. A da, lose sam se izrazio, znam da nije imuna, ali je dosta otpornija od drugih. A ko god je iskoristio rog je umro od vatre (pluca su im bila spaljena), vjerujem da bi ona bila u mogucnosti da iskoristi rog i da ne umre, ako ona ne moze, onda niko ne moze, tako da onda taj rog i nema poentu. 😀 Pa nije jos ubacen, ali nisu ni Grejdzoji, a kod njih je rog, tako da vidjecemo kad ce ih ubaciti, a morace.
  Uglavnom WW = zlo, koje iz dana u dan povecava svoju vojsku, razlog sto je Bren “prizvan” je bas taj, vidim njega nisi pomenula ovdje, a i djeca sume ce se boriti protiv njih, a prilicno sam siguran da bi oni znali za taj blood magic izmedju Starkovih i WW, posto su bili u to vrijeme jelte. 🙂 Najveci problem ce im biti nedostatak oruzja, posto se ovi mogu ubiti samo sa zmajevim staklom i mislim da mogu i sa valirijskim celikom? Kako god, imaju veoma malo i jednog i drugog. I tu ce po meni glavnu ulogu igrati zmajevi, koji bi isto trebali biti u mogucnosti da ih jednostavno spale. A i kad bi tvoja teorija bila tacna, WW po meni nemaju ama bas nikakve sanse protiv zmajeva. 🙂 A i mislim da ce cinjenica da je Dzon dijelom Targarjen biti malo i vazna, ne bi se toliko potencirala prica o Regaru i Lijeni svako malo da nece. A to cemo saznati kad se pojavi Howland, posto samo on moze znati sta se desilo. Valjda nisam nesto zaboravio. 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s